projekt Živa narava

Izlet: Skrivnostna Bloščica

Opis poti

Izhodišče poti je pri Bloškem jezeru, kjer so urejena parkirišča. Tam pustimo vozila in se peš podamo po severni obali Bloškega jezera, nato pa zavijemo desno in nadaljujemo pot po vzhodni obali. Pot okoli jezera se usmeri čez most, mi pa zavijemo levo, na večji kolovoz ob gozdnem robu. Po približno 450 metrih se na levo odcepi manjši kolovoz, ki preči travnike in nas vodi do Bloščice. Tu je čez potok urejen most na drugo stran, vendar je pot na drugi strani delno zaraščena, zato je bolje, da se do Bloškega jezera vrnemo po isti poti. Na vzhodni obali jezera pa se lahko usmerimo na pot, ki vodi po južnem in zahodnem robu in se tako vrnemo na izhodišče.

Dolžina poti
2,5 km
 
Trajanje izleta
2,5 ure počasne hoje
 
Zahtevnost
Nezahtevna pot po ravnem
 
Najprimernejši čas
Maj – september, zgodaj spomladi ali jeseni so lahko deli poti razmočeni
 
Parkirišče
Ob Bloškem jezeru
 
Prehrana in prenočišče
Brunarica ob Bloškem jezeru
Gostilnica Domin, Nova vas

Zanimivosti na poti

V Bloškem jezeru lahko opazujemo različne vrste rib, zgodaj spomladi tudi številne paglavce navadne krastače (Bufo bufo). Pogosto so prisotne tudi race mlakarice (Anas playthrynchos). Ko zapustimo obalo jezera, preidemo na območje ekstenzivno gojenih, razmeroma suhih travnikov, kjer lahko še posebej od maja do julija opazujemo številne zanimive travniške rastline in metulje. Če so na kolovozu luže, bodimo pozorni na prisotnost hribskih urhov (Bombina variegata), ob poteh pa lahko z malo sreče opazimo tudi živorodne kuščarice (Zootoca vivipara).

Ko se usmerimo levo na kolovoz proti Bloščici, se vegetacija hitro spremeni, saj so tla vse bolj vlažna. Ob Bloščici lahko najdemo različne vrste orhidej (večina cveti od sredine maja do sredine junija, nekatere vrste šele julija), trave, šaše in munce. Če smo pozorni, lahko opazimo tudi nekatere ptice – na tem delu Bloščice je pogosto mogoče videti črno štorkljo (Ciconia nigra), po oglašanju pa bomo zaznali prisotnost malih krivokljunov (Loxia curvirostra) in drevesnih cip (Anthus trivialis).

Ob vodi bomo našli kačje pastirje. Iz mostička lahko opazujemo ribe, če se nekoliko potrudimo, pa bomo pod kamni tudi podnevi lahko našli kakšnega raka jelševca. V bližini mostu je tudi manjša mlaka, ki je nastala z zapiranjem enega od okljukov. Takšne mlake se občasno poleti presušijo in, če v njih ni rib, predstavljajo pomemben habitat za dvoživke in kačje pastirje.