projekt Živa narava

Izlet: Zgornji tok Bloščice

Opis poti

Izhodišče poti je na širokem križišču, ki vodi proti bivši vojašnici pri Velikih Blokah (danes industrijski coni). Tam je dovolj prostora, da lahko pustimo osebno vozilo ali kombi.

Od križišča gremo nekoliko levo in se usmerimo na kolovoz, ki vodi proti Bloščici. Po isti poti vodi tudi Krpanova pot. Kolovozu sledimo prek suhih travnikov in se po približno kilometru precej približamo Bloščici. V tem delu je dostop do potoka težji, zato nadaljujemo pot naprej po kolovozu. Kmalu za mostičkom pridemo do križišča, kjer izberemo desno pot, na naslednjem križišču pa se držimo levo in nadaljujemo po glavnem kolovozu. Kmalu prispemo do Bloščice, kjer je manjši lesen mostiček, po katerem prečkamo potok. Od tam nas poti vodi na manjšo vzpetino, pred vrhom pa zavijemo desno na neutrjen kolovoz in hodimo po gozdnem robu.

Pot kmalu preide v gozd, po približno 250 m pa zavije desno in se kmalu spusti nazaj do Bloščice. Tu je kolovozna pot za traktorje speljana kar prek vodotoka, mi pa nadaljujemo pot po manjši stezici ob vodi proti vzhodu in kmalu pridemo do manjšega lesenega mostu, prek katerega se vrnemo nazaj na levi breg Bloščice. Od tam se ponovno usmerimo na kolovoz in se po njem vrnemo do ceste, ki vodi iz Velikih Blok proti Lužarjem. Ko pridemo na asfaltirano cesto, zavijemo desno in po nekaj metrih dosežemo naše izhodišče.

Pot je krožna lahko izvedemo tudi v obratni smeri.

Dolžina poti
4 km
 
Trajanje izleta
4 ure počasne hoje
 
Zahtevnost
Nezahtevna pot po ravnem
 
Najprimernejši čas
Maj – september, zgodaj spomladi ali jeseni so lahko deli poti razmočeni
 
Parkirišče
Ob križišču, ki vodi proti industrijski coni Velike Bloke (nekdanji vojašnici)
 
Prehrana in prenočišče
Brunarica ob Bloškem jezeru
Gostilnica Domin, Nova vas
Gostilna in prenočišča Miklavčič, Velike Bloke

Zanimivosti na poti

Na začetku poti, od parkirišča je ob cesti Velike Bloke – Lužarji manjše mokrišče, kjer lahko opazujemo številne močvirske rastline. Še posebej maja in junija na tem delu cvetijo številne orhideje in močvirski ušivec (Peducularis palustris). V nadaljevanju poti prečkamo bolj suhe travnike, kjer lahko opazujemo številne rastline in metulje.

Ko se približamo gozdu, lahko opazimo zaraščanje travniških površin z rdečim borom, brezo in manjšimi grmi. Kmalu prispemo do Bloščice, kjer si lahko ogledamo značilen počasen tok in številne meandre. Ko prečkamo most, se pot nekoliko dvigne in kaj hitro preidemo iz vlažnih na suhe travnike in lahko opazujemo razliko med rastlinami mokrotnih in suhih travnikov.  Pot nato vodi skozi gozd, v katerem je bilo v preteklih letih zaradi žleda in vetroloma podrtih kar nekaj dreves. Po poti kaj kmalu zopet prispemo do Bloščice, kjer so izredno

lepi mokrotni travniki. Tu lahko pozno spomladi in zgodaj poleti opazujemo številne orhideje, ob vodi pa kačje pastirje. Iz mosta lahko opazujemo ribe in poskušamo pod kamni poiskati rake jelševce. Če je vodostaj dovolj nizek, bomo v brežinah opazili tudi skrivališča rakov. Ko prečimo most, se ponovno usmerimo na kolovoz. Pot nas kratek čas vodi skozi gozd, nato pa spet prečka suhe travnike, ki so od pomladi do sredine poletja vrstno izjemno pestri.